CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, İSTANBUL PENDİK’TE SOKAK İFTARINA KATILDI
02.06.2018
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, İSTANBUL PENDİK’TE SOKAK İFTARINA KATILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı olarak seçildiği gün, parlamentoda CHP’nin çoğunluğu sağladığı gün, bu ülkeye huzuru ve bereketi getirmeye söz veriyoruz, ant içiyoruz. İlk yapacağımız, önce bir siyasi ahlak kanunu çıkaracağız. Artık üçkağıtçıların parlamentoda olmadığı, ihale takipçilerinin parlamentoda olmadığı, milletin haklarının savunulduğu bir parlamentoyu yeniden inşa etmek için ahlakı, dürüstlüğü, birlikte yaşamayı egemen kılacağız." dedi.

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Pendik Sapan Bağları Mahallesi’nde Bosna-Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce düzenlenen sokak iftarına katıldı.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

Efendim hepinize yürekten teşekkür ediyorum, güzel bir gündeyiz, dostlarımızla beraberiz, gençlerimizle beraberiz, kadınlarımızla, yaşlılarımızla beraberiz, hepinize en içten selamlarımı, saygılarımı sunuyorum. Rahmetin bol, bereketin olduğu bir aydayız. Sevginin, barışın, kardeşliğin egemen olması gereken bir aydayız. O nedenle hepinizin Ramazanını tekrar yürekten kutluyorum, hepinize en içten sevgiler, saygılar sunuyorum.

Efendim barıştan söz ettik, birlikte yaşamaktan söz ettik, huzurdan söz ettik. Bunun yolu bu ülkede herkesin karnının doymasıdır. Herkesin işi varsa, herkesin aşı varsa, herkes şu veya bu şekilde rahat geçinebiliyorsa, akşam evine huzur içinde dönebiliyorsa o ülke huzur içinde bir ülkedir. O ülkede hepimiz beraber huzur içinde yaşıyoruz demektir. Ama bir ülkede işsizlik varsa, 17 milyon yoksul varsa, o ülkede insanlar işsiz olarak aylarını, yıllarını geçiriyorlarsa ve biz nasıl iş bulacağız, nerede iş bulacağız diye bir beklentinin içine girmişlerse o ülkede huzur yoktur. O nedenle biz sizlere bir şey vaat ediyoruz, diyoruz ki biz Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı olarak seçildiği gün parlamentoda Cumhuriyet Halk Partisinin çoğunluğu sağladığı gün bu ülkeye huzuru ve bereketi getirmeye söz veriyoruz, ant içiyoruz.

İlk yapacağımız iş, önce bir Siyasi Ahlak Kanunu Çıkaracağız, Siyasi Ahlak Yasası. Artık üçkağıtçıların parlamentoda olmadığı, ihale takipçilerinin parlamentoda olmadığı, milletin haklarının savunulduğu bir parlamentoyu yeniden inşa etmek için ahlakı egemen kılacağız, dürüstlüğü egemen kılacağız, birlikte yaşamayı egemen kılacağız. Sonra 1.1.2019’dan itibaren asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak. Yani asgari ücretli herkes rahat geçinebilecek. Vergisi olmayacak asgari ücretin, 2 bin 200 lira net asgari ücretlinin eline bir para geçecek. Bu paranın yüksek bir para olmadığını ben de biliyorum, sizler de biliyorsunuz. Ama en azından asgari ücretlinin rahat nefes alabileceği bir ücret düzeyine asgari ücretliyi kavuşturmamız gerekiyor.

Başka yapacağımız işlerden birisi, Aile Sigortasını getirmek. Binlerce ailemiz var, 17 milyon yoksulumuz var. Bu topraklara yoksulluk yakışmıyor, bu topraklarda çocuklarımız yatağa aç girmesin, bu topraklarda hepimiz huzur içinde yaşayalım. Aile Sigortasıyla hiçbir aile ben yoksulum demeyecektir. Yoksul ailede kadının hesabına her ay ayda 1000 lira para yatacak, hiç kimse o ailenin yoksul olduğunu, fakir olduğunu bilmeyecek. Yani sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Yani bu ülkeye huzuru getireceğiz, bereketi getireceğiz.

Bugün Türkiye Cumhuriyetinde ayda 200 lirayla, ayda 400 lirayla, ayda 500 lirayla, ayda 600 lirayla, ayda 800 lirayla geçinen emeklilerimiz var, emekli aylıkları çok düşük. O zaman emekli aylıklarında da bir kural getireceğiz. Ne zaman? Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı seçildiği, parlamentoda da Cumhuriyet Halk Partisinin çoğunlukta olduğu bir düzende. Ne yapacağız? Emekli aylığında en alt sınır 1500 lira olacak. Hiçbir emekli 1500 liranın altında ben emekli aylığı alıyorum demeyecek. Bunu sağlayacağız. 1500 liranın da büyük bir rakam olmadığını biliyorum, ama sonuçta şimdilik böyle başlayalım ilerde refahı yükselteceğiz, hayat standardını yükselteceğiz, Türkiye’yi bölgenin yıldızı haline getireceğiz.

Başka ne yapacağız? Çocuklarımız okula gidiyor, öyle ailelerimiz var ki, çocuk sabah okula giderken babadan harçlık alamıyor. Ama Muharrem Bey’in Cumhurbaşkanı olduğu, CHP’nin de parlamentoda çoğunluğu sağladığı bir düzende çocuk sabahleyin okula kahvaltı yapmadan gidecek, kahvaltıyı bütün arkadaşlarıyla beraber okulda öğretmenleriyle birlikte yapacak. Öğle yemeğini de yine okulda öğretmenleriyle beraber, arkadaşlarıyla beraber çocuklarımız öğle yemeklerini yiyecekler. Tam gün eğitim olacak ve çocuk öğleden sonra akşama doğru evine gelecek huzur içinde yaşayacak ailesiyle birlikte. Yani çocuk okula gittiğinde sabah kahvaltısını, öğle yemeğini arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle beraber okulda yapacak. Hiçbir anne ve baba çocuğum sabah kahvaltısı yapmadı, çocuğum öğle yemeği yemedi demeyecek. Bunların tamamı ücretsiz ve okulda olacak. Öğretmen tam gününü, tam zamanını çocuklarımızın eğitimine harcayacak.

Ve biz barıştan söz ediyoruz, birlikte yaşamaktan söz ediyoruz. Ağırlıklı olarak Balkanlardan geldiniz. Büyük acılar çektiğinizi biliyorum, sizler çekmeseniz bile büyük dedeleriniz, atalarınız büyük acılar çektiler. Hiç kimse kendi yaşadığı, büyüdüğü topraklardan kopup başka bir ülkeye kolay kolay gitmek istemez. Ama o acılar büyük ölçüde geride kaldı. Sadece Balkanlardan gelen olmadı Ortadoğu’dan da gelenler oldu, Kafkaslardan da gelenler oldu, dünyanın neredeyse her bölgesinden, her ülkesinden Türkiye’ye yüzlerce, binlerce insan geldi. Bizlerde ağırlıklı olarak Orta Asya’dan göçtük ve bu güzel coğrafyaya geldik. Bu güzel coğrafyada huzuru sağlamanın yolu bütün komşularımızla barış içinde yaşamaktır. Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı olduğu bir Türkiye’de bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız, Suriye’deki, Irak’taki, İran’daki, Kafkaslardaki, Balkanlardaki ülkelerin içişlerine karışmayacağız, bütün ülkelerle dost, bütün ülkelerle kardeş olacağız. Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi yurtta barış, dünyada barışı sağlayacağız ve barış içinde kendi ülkemizde yaşayacağız.

Ortadoğu coğrafyasında Müslüman kan akıyor, insanlar birbirlerini öldürüyorlar ama biz o bölgede de barışı sağlayacağız. İlk yapacağımız işlerden birisi Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kurmak olacak. Dolayısıyla bütün Ortadoğu’nun barışını sağlayacağız ve bütün Ortadoğu’ya huzuru getireceğiz. Bütün Ortadoğu halklarıyla barış ve kardeşlik içinde yaşayacağız. Şunu hiç kimse unutmasın, Suriye’de ve Irak’ta da Araplar var, Türkiye’de de Araplar var, Suriye’de ve Irak’ta da Kürtler var, Türkiye’de de Kürtler var. Suriye’de ve Irak’ta Türkmenler var, Türkiye’de de Türkmenler var. Orada Ezidiler var, Türkiye’de de Ezidiler var. Dolayısıyla Türkiye bölgenin en büyük gücü olarak bütün Ortadoğu’ya barışı, kardeşliği, esenliği getirecek. Kimin zamanında? Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisinin parlamentoda çoğunluğu elde ettiği bir süreç içinde bunların tamamını gerçekleştireceğiz.

Ve işsizlik, üniversiteyi bitiren ama yıllardır, aylardır iş arayan milyonlarca evladımız var, milyonlarca çocuğumuz var. Biz yeni bir hamleyi başlatacağız, Türkiye büyük bir dönüşümü ve değişimi sağlamak zorunda. Beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçeceğiz. Çok sayıda firmayı özellikle doğu, güneydoğuda çok sayıda fabrikayı kuracağız, doğrudan doğruya devlet kuracak, doğrudan doğruya dönemin hükümeti kuracak, yani bizler kuracağız ve bu ülkede hiç kimse ben işsiz kaldım, ben iş bulamıyorum demeyecek, söyletmeyeceğiz. Herkesin işi, herkesin aşı olacak. Bizim görevimiz budur. Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halka vermek istiyoruz. Sizler vergi ödüyorsunuz, bizler sizin ödediğiniz vergiyi doğru ve yerinde harcamak istiyoruz, yatırım yapmak istiyoruz, üretim yapmak istiyoruz, dünyada söz sahibi olmak istiyoruz. Düşünün kendi kendisine yeten dünyada sayılı ülkelerden birisi olan Türkiye bugün nohut ithal ediyor, mercimek ithal ediyor, bakla ithal ediyor, saman ithal ediyor, canlı hayvan ithal ediyor, et ithal ediyor. Konya’dan küçük olan Hollanda 180 milyar doların üzerinde tarım ürünü ihraç ediyor. Peki biz? 17 milyar dolar. Olmaz, kabul etmiyoruz. Kabul etmiyoruz, Türkiye’yi değiştireceğiz, Türkiye’yi dönüştüreceğiz, Türkiye’ye bir çıta atlatacağız demokrasi konusunda, ekonomi konusunda.

Hepinize teşekkür ediyorum. Hepinizin desteğini bekliyorum. Bu söylediklerimi yapmak için desteğinizi bekliyoruz. 24 Haziran’da sandığa gideceğiz, 24 Haziran’da oyumuzu kullanacağız. Kim için? Ülkemiz için, bayrağımız için, vatanımız için, birlikte yaşamak için. Kime oy vereceğiz? Cumhurbaşkanlığında Sayın Muharrem İnce’ye vereceğiz. Ve parlamentodan başlayarak bu ülkenin her noktasına hakkı, hukuku ve adaleti götürme görevi olan bir parti var, o parti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi, o parti Cumhuriyet Halk Partisi, o parti halkın partisi. Sizin desteğinizi bekliyoruz. Hepinize şükran borçluyum, hepinize teşekkür ederim.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında bir grup meşale yaktı. Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu’na Bosna-Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetimi tarafından plaket ve kilim hediye edildi. İftar sonrası Boşnak Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Gösteri sırasında havai fişek atıldı.

Etkinlik sonunda dinletilen İzmir Marşı’na vatandaşlar da eşlik etti.