AKSÜNGER: TAŞ MEKTEP TARİH TURİZMİNE KATKI VERECEK
13.06.2017
AKSÜNGER: TAŞ MEKTEP TARİH TURİZMİNE KATKI VERECEK

Mudanya Belediyesi, yaklaşık 30 yıldır atıl vaziyette duran Tirilye Taş Mektep binasının restorasyon çalışmalarına düzenlenen tören ile başladı. Gerçekleşen törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Yunanistan Pikermi Belediye Başkanı, Bursa Metropolitinin yanı sıra Mudanyalılar da katıldı.

TAŞ MEKTEP İKİ YAKAYI BİRLEŞTİRDİ

Törende kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Taş Mektep Binasının muazzam bir eser olduğuna vurgu yaparak “Bu binayı ayağa kaldırmak taşı restore etmek değildir. Kültürü ile ayağa kalkacak bir çalışma gerçekleştirilecektir” dedi. Taş Mektep’in eğitime büyük katkı sağlayan bir yapı olduğunu da sözlerine ekleyen Aksünger, restorasyon çalışmalarının ardından binanın eski ihtişamına kavuşarak tarih turizmine katkı vereceğine inandığını söyledi.

Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözü ile konuşmasına başlayarak, barış ve kardeşlik vurgusu yaptı. Taş Mektep’in Yunanistan ve Türkiye eğitimine ve kültürüne büyük katkısı olduğuna belirten Lambriniadis, çalışmalara destek olacaklarının da altını çizdi. Mudanya ve Tirilye ile olan dostluklarının ömür boyu sürmesini dileyen Pikermi Belediye Başkanı Evangelos Bournous ise, “Geçmişten bugüne değerlerimize çok önem veriyoruz. Geçmişimizi kalbimizde saklıyoruz ve bunlardan vazgeçmiyoruz” dedi.

“TAŞ MEKTEP EN GÜZEL ŞEKİLDE GELECEĞE TAŞINACAKTIR”
Tarihsel ve kültürel değerleri ayağa kaldırmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Tirilye ve Mudanya’nın ayağa kalktığı bir gün yaşadıklarını söyledi. Dünya’da yalnızca 21 günün savaşsız geçtiğini belirten Türkyılmaz, “Barışı yaşatmak, gelecek nesillere barış içerisinde bir dünya bırakmak bizlerin elinde” sözleriyle barış ve kardeşliği vurgu yaptı. Taş Mektep binasının Tirilye’nin özgün haline kavuşmasında önemli bir rol oynayacağını belirten Türkyılmaz, “Sadece yapıların değil sokakların ve caddelerin eski haline dönmesiyle en güzeli olma yolunda önemli bir yol alacaktır. Taş Mektep en güzel şekilde geleceğe taşınacaktır” dedi. Taş Mektep’in restorasyon çalışmaları için Bursa Valisi İzzetin Küçük ve Kaymakam Faik Oktay Sözer’e teşekkür eden Türkyılmaz, açılış kurdelesini de hep birlikte kesmeyi temenni etti.
Gerçekleşen konuşmaların ardından protokol üyeleri ilk çekici vurarak restorasyon çalışmalarını başlattı. Yaklaşık 5 milyon TL bedelle yapılacak olan restorasyon çalışmalarının iki yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor.

TİRİLYE TAŞ MEKTEP TARİHÇESİ
Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Tirilye’ye dönen Chrisostomos tarafından 1904-1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep 965m2’lik bir arsa üzerinde inşa edilmiştir. Bu okulda müdür olarak görev yapan Chrisostomos, daha sonra İzmir metropolitanı olmuştur. Rumların Tirilye’yi terk etmelerinden sonra 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından öksüz ve yetim çocukların okuması amacıyla “Darü’l-eytam okulu” olarak hizmete açılmıştır. Burada kültür derslerinin yanı sıra marangozluk, demircilik gibi sanatlar da öğretilmiştir.1928’den sonra bina önce beş sınıflı yataklı bölge okulu, sonraları yatılı kısmı kaldırılarak gündüzlü ilkokul olarak hizmete devam etmişti. 1986’da okul koruma derneğinin başvurusu üzerine Bayındırlık İl Müdürlüğü teknik elemanlarının yaptığı inceleme sonucunda Taş Mektep’in çatısında, duvarlarında ve döşemelerinde sorunlar tespit edilmiş ve can güvenliği açısından sakıncalı bulunarak 1989’de boşaltılmıştır.