02.03.2018
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ONURSAL ADIGÜZEL: TÜRKİYE’DEN AB’YE 12 BİN SURİYELİ YERLEŞTİRİLDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in soru önergesine gelen yanıtta, 18 Mart Türkiye-AB mutabakatı sonrası varılan “1’e 1 Uzlaşısı” çerçevesinde, Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilen düzensiz göçmen sayısı 1.537, Türkiye’den AB üye ülkelerine gönderilen Suriyeli sayısı ise 12.069 olarak açıklandı. Adıgüzel, geçen süre zarfında AB üye ülkelerine yerleştirilen Suriyeli sayısının taahhüt edilen 72 bin sayısının 5’te 1’ini bile karşılamadığına dikkat çekti.

TBMM AB Uyum Komisyonu üyesi CHP’li Adıgüzel, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde 18 Mart Türkiye-AB mutabakatı sonrası ortaya çıkan bilançoyu sordu. AB Bakanlığı tarafından gelen yanıtta şu bilgilere yer verildi:

DÜZENSİZ GEÇİŞLER 7 BİN’DEN 43’E DÜŞTÜ

- 8 Mart Türkiye- AB Zirvesinde, 20 Mart tarihinden itibaren Türkiye’den Yunan adalarına geçen bütün düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edilmesine ve bu kapsamda iade edilen her Suriyeliye karşılık düzensiz yolla AB’ye geçmeye çalışmamış bir Suriyelinin bir AB ülkesine yerleştirilmesine karar verilmiştir.
- 1’e 1 Uzlaşısı çerçevesinde, Yunanistan’dan Türkiye’ye toplam 1.537 düzensiz göçmen iade edilmiştir. İade edilenlerin 260’ı Suriyelidir.
- 1’e 1 Uzlaşısı çerçevesinde, Türkiye’den AB üye ülkelerine toplam 12.069 Suriyeli gönderilmiştir. Bu kapsamda; Almanya’ya 4.051, Hollanda’ya 2.063, Fransa’ya 1.281, Finlandiya’ya 1.002, Belçika’ya 823, İşveç’e 742, İspanya’ya 429, İtalya’ya 332, Lüksemburg’a 206, Avusturya’ya 213, Portekiz’e 123, Letonya’ya 46, Hırvatistan’a 76, Litvanya’ya 84, Estonya’ya 41, Malta’ya ise 17 kişi gönderilmiştir.
- Ege Denizi’ndeki düzensiz göçlere ilişkin olarak; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre; ortalama günlük geçişler Ekim 2015’te 7.000 iken, 2016 Mayıs itibariyle iki haneli sayılara düşmüş, 2018 yılı Ocak ayında ortalama günlük geçiş sayısı 43 olmuştur.
- BMMYK verilerine göre; 2015 yılında Ege Denizi’nde 799 ölüm veya kayıp vakası yaşanmış. Bu sayı 2017 yılında 45’e düşmüştür.

“TAAHHÜT EDİLEN 72 BİN, YERLEŞTİRİLEN 12 BİN”

Gelen yanıtı değerlendiren CHP’li Adıgüzel, “Türkiye bugün itibariyle kayıtlı 3,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Buna karşın, 18 Mart uzlaşısından bu yana AB üye ülkelerine yalnızca 12 bin Suriyelin yerleştirilmiş olması düşündürücü. Kaldı ki 18 Mart uzlaşısı çerçevesinde, AB tarafından ‘yeniden yerleştirme’ ve ‘yer değiştirme’ kotalarına ilişkin taahhüt edilen 72 bin sayısında bugüne kadar herhangi bir artış olmadığı gibi, aradan geçen süre zarfında bu sayının bile karşılanmadığı görülüyor. Kısacası yerleştirilen Suriyeli sayısı taahhüt edilenin 5’te 1’ini bile karşılamıyor. Bu noktada AB üye ülkelerin üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi konusunda gerekli adımların ivedilikle atılması gerekiyor. Bugün karşı karşıya olduğumuz insani kriz ile mücadelede herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeli” ifadelerini kullandı.

Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer vermişti:

-18 Mart mutabakatı sonrasında, Türkiye’den AB üye devletlerine, Ocak 2018 tarihi itibariyle kaç Suriyeli yerleştirilmiştir? Buna karşın, Türkiye’ye iade edilen düzensiz göçmen sayısı kaçtır?
-Yerleştirilen Suriyeliler hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
-Anlaşmadan bu yana geçen süre zarfında, AB tarafından ‘yeniden yerleştirme’ ve ‘yer değiştirme’ kotalarına ilişkin taahhüt edilen 72 bin sayısında herhangi bir artış olmuş mudur?
-Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana, Türkiye’den Yunan adalarına düzensiz geçiş sayısı toplamı kaçtır? Bunların aylara göre dağılımı nasıldır? -Düzensiz göç geçiş sayısında anlaşma öncesine göre kayda değer bir düşüş yaşanmış mıdır?
-18 Mart sonrası, kaçak yollardan Avrupa’ya geçmeye çalışırken hayatını kaybeden göçmen sayısı kaçtır? Bunların kaçını çocuk göçmenler oluşturmuştur?